Ne Mutlu Türküm Diyene

20 Ekim 2013 Pazar


Bir cep telefonu ütopyası - Phonebloks



Hemen hemen hepimizin cebinde akıllı telefonlar mevcut bu telefonların en büyük problemi depolama hafızası dışında parçalarının yükseltilememesi (upgrade edilememesi). Diyelim ki telefonunuzun kamerası artık ihtiyaçlarınza yanıt vermiyor daha iyi fotoğraf çeken bir telefonunuzun olabilmesi için mutlaka bir dünya para bayılıp üst model yeni bir cep telefonu almak zorundasınız, ya telefonlar da masaüstü bilgisayarlar gibi modüler olsaydı? O zaman alırdınız yeni bir kamera telefona takardınız 5 mp kameranız bir anda 8 hatta 13 mp olurdu ve cebinizden sadece değiştirdiğiniz kameranın parası çıkardı.  Bir parçası kırıldı ya da bozuldu diye komple telefonu atmak yerine bozulan, kırılan parçayı söküp yenisini takabilirdiniz. Üstelik bu proje sayesinde çevre teknolojik bir çöplüğe dönmekten de kurtulabilir en azında cep telefonları açısından.

Phonebloks işte bunu gerçekleştirilmesini sağlamak için ortaya atılmış süper bir fikir, proje ve kampanya.

Yapılabilmesini çok isterim ama bana kalırsa ütopyadan başka bir anlam taşımıyor zira gerçekleşmesi çok zor. Teknolojik ve hukuksal engelleri, şirketlerin ürettikleri parçaların uyumsuzukları vs sıkıntıları geçtim hiç bir cep telefonu üreticisi hele hele bu vahşi kapitalist düzende şimdiki ballı kâr marjını bırakıp böylesi bir projeye kolay kolay girmez çok büyük bir kamuoyu baskısı olmadıktan sonra. Satışı pazarlaması pazar payı oluşturmak vs uzun ve zahmetli ve dahi çok masraflı olacaktır. Ayrıca konsept güzel lakin estetikten yoksun kimse incecik telefonları bırakıp böyle bir platforma geçmeyi düşünmez ekonomik gerekçeler dışında.

Ne kadar zor olursa olsun böylesi projeler gelecek için beni umutlandırıyor inşallah bir gün böyle kaliteli ve duyarlı projelerden ortaya çıkmış platformların ceplerimizde olduğu günleri görebiliriz. Tabi ömrümüz vefa ederse :)

0 Yorumgaçlı Okurcan:

Yorum Gönder

Dök içinden geçeni

Yeni kayıtlar Önceki kayıtlar Anasayfa