Ne Mutlu Türküm Diyene

26 Temmuz 2011 Salı


Alem gider mersine biz gideriz tersine

barış paksoyTürkiye'de neden bilim adamı yetişmez sorusunun çok basit bir cevabı var aslında biz birbirini çekemeyen insanlar topluluğu olduğumuzdan içimizden birisi eğer sıradışı bir başarı elde ederse,buluşa falan imza atarsa ilk yaptığımız iş hemen ona çamur atmak olur.

Hafızalarda yeri olduğu için örnek olarak veriyorum mesela "erke dönergeci" .İlk çıktığında sınırsız enerji vaadeden (kabul ütopik ama) bu proje haftalarca televizyonlarda yerden yere vuruldu ne oldu adamlar piyasaya çıktıklarına pişman oldular şimdi ortalıktan kayboldular çıt yok.


Başka bir örnek Yıllar önce zakkumdan kanser'e çare buldum diyen bilim adamı Dr. Ziya Özel'i yaşı müsait olanlar hemen hatırlayacaktır.Adamcağız buluşunu açıkladığına pişman oldu demediklerini bırakmadılar adı dolandırıcıya bile çıktı ne oldu geçtiğimiz günlerde adamcağızın ilacı Amerika'da FDA tarafından onaylandı eli kulağında piyasaya çıkacak.

Şimdi diyeceksiniz ki bu herif niye böyle saçmalıyor diye en son örnek Tübitak'ın yarışmasına matematik dalında başvuran lise öğrencisi Barış Paksoy'un projesi “Seviye üstü çalışma olduğundan projeniz reddedildi” denilerek seçmelerden elendi.Çocukcağız birde jüri önünde projemi savunayım dediği halde kaale alınmamış.Şimdi söyleyin bu ülkeden neden ve nasıl bir matematikçi çıksın? Yahu madem inanmıyorsun yaptığına bırak çocuk çıksın jüri önünde ispat etsin kendi yaptığına neden hayır diyorsun gencecik bir çocuğun hevesini kırıyorsun?
Çok mu kıymetli ona ayıracağın yarım saat? Eğer çalıntıysa zaten jüri önünde anında ortaya çıkacaktır.

Eğer Barış Paksoy "Nesin Matematik Köyü" kaynaklı değil de "F Tipi" bir okul çıkışlı olsaydı "abilerin" referansıyla katılsaydı yarışmaya elenirmiydi hiç zannetmiyorum.Kafadan birinci olurdu hatta.

0 Yorumgaçlı Okurcan:

Yorum Gönder

Dök içinden geçeni

Yeni kayıtlar Önceki kayıtlar Anasayfa